Passande belysning till hemmet?

Det är ofta problematiskt att välja rätt ljuskälla till hemmet då många faktorer spelar in vilket påverkar slutresultatet. Att det finns så många olika lampor att välja emellan försvårar saken ett snäpp. Vilken belysning som faktiskt passar bäst är alltså en subjektiv fråga och här finns inga självklara rätt eller fel att utgå ifrån förutom ett par grundregler. Lampor som ger ett varmvitt och mysigt ljus har ett värde på Kelvin skalan som sträcker sig från 2700 till 3200 Kelvin. Det finns lampor som ger ett kallare ljus som är på gränsen till blåaktig (6000K och uppåt) och de bör man undvika i ett vanligt hem.

Downlight blir klart snyggare än andra ljuskällor

Den mest perfekta ljuskällan i min värld är en led downlight som är en funktionell lampa som skapar både en lyxig men samtidigt trevlig omgivning. Downlight sprider ljuset rakt ned och spridningen brukar variera mellan 25 till 60 grader. Detta är ingen flexibel lampa utan den fyller en specifik funktion som exempelvis led spotlights inte klarar av. Det finns lampor som ger betydligt högre ljusflöde men som misslyckas med att skapa en homogen och inbjudande atmosfär. Vissa lampor passar bäst på arbetsplatser som kontorslandskap medan downlight kan användas lite överallt. Tänk på att det är mer invecklat att montera downlights belysning då inkopplingen måste genomföras av en godkänd elektriker. Men tro mig, det är värt all möda i slutändan oavsett hur du vrider och vänder på det.

Led som gatubelysning blir allt mer populärt

En del husägare som jag själv har en enskild väg som man gärna vill belysa. Precis som med inomhusbelysningen så är det led som gäller även för utomhusbruk. Vår samfällighet väg är inte speciell lång men vi valde att investera i gatubelysning med led-teknik av två anledningar. Först och främst så vill man naturligtvis reducera sina kostnader och därför valdes gatubelysning med led-teknik främst av ekonomiska skäl. En annan stor fördel var själva ljuset och det kraftfulla ljusflöden (lumen) som led armaturerna levererade. Ett bra ljus som lyser upp en väg medför också en känsla av ökad trygghet vilket för oss var väsentligt när vi skulle besluta oss för vilken belysning vi skulle ha.